Ville verden kunne klare sig uden regnskoven?

19 January 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det er egentlig et interessant spørgsmål, når vi selv skal sige det, som vi indleder denne artikel med, og vi vil prøve at beløse spørgsmålet, set fra nogle forskellige opfattelser af, hvordan man betragter regnskovens nødvendighed.

Men lad os slå fast med det samme, at regnskoven desværre langsomt forsvinder, og årsagen er menneskeskabt, også selvom vi forsøger at gøre noget ved det; sådan fungerer markedskræfterne, og de lokale skal overleve, så de bidrager til dette – man skal ikke være sure på lokalbefolkningen, de har det bare ikke så godt som os andre her.

Der er bestemt stadig grund til at sige: “Red regnskoven!”, men vi skal desværre nok indstille os på en fremtid, hvor regnskoven består af små naturreservater, hvor der er indhegnet med kontrolposter og næsten udrydningstruede arter derinde, som også på længere sigt vil forsvinde, hvis ikke krybskyttejagt med videre bliver kontrolleret.

Derfor er den velkendte regnskov, hvor der kan bo stammer, der dårligt har set en hvid mand før, og en masse dyr nok noget, som der forsvinder med tiden.

Hvid regnskoven forsvandt som dug for solen lige nu, ville det få store konsekvenser for jordens klima og fauna, da alle ting som bekendt hænger sammen.

Dog er jorden god til at tilpasse sig, så hvis regnskoven “bare” forsvinder en smule ad gangen, så vil jorden nok kunne tilvænne sig denne nye indstilling.

Dette er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal gøre vores for at sikre, at vi bevarer regnskoven, men man skal samtidig huske på, at mennesket også er en del af klimaet, og måske er vi mennesker sat her for at gøre, som vi gør.

Jorden har været der før menneskene, og jorden kommer med største syndsynlighed også til at være her efter os – det bliver bare på markant anderledes betingelser, som vi moderne mennesker ikke kan holde til. 

More articles