Hvordan virker en varmepumpe?

Har du nogensinde stillet dig selv ovenstående spørgsmål, som også var overskriften til denne artikel og måske i den sammenhæng overvejet, om en varmepumpe var noget for dig?
Så kan du i dette indlæg blive klogere på, hvordan en varmepumpe fungerer og derved få en større forståelse for den type produkt og således danne dig en idé om, hvorvidt det er relevant for dig at investere i som enten privatperson eller virksomhedsejer.
Beskrivelsen herunder skal ses som en generel forklaring på, hvad en varmepumpe er for en anordning fremfor en skitseret udredning for, hvordan alle typer af varmepumper er sat sammen med komponenter, for teknikken med varmepumper udvikler sig løbende, så det handler om et finde den mest effektive og helt energibesparende varmepumpe til dine behov.
Men grundprincippet i en varmepumpe kan vi godt udlægge, for det er lidt at betragte som et omvendt køleskab. Der sker nemlig den samme proces i en varmepumpe som i et køleskab, men blot med omvendt fortegn, for hvor der føres energi ud af et køleskab, bliver der med en varmepumpe sendt energi ind i en bygning.
Det lukkede kredsløb i en varmepumpe henter energi udefra i nogle omgivelser, hvor temperaturen er lav, og omsætter den til en varmere temperatur, som kan bruges til at varme bygninger op med.
Det er den elementære forklaring på, hvordan en varmepumpe fungerer, men som nævnt er forskellige varmepumper udstyret med forskellige komponenter afhængig af, hvor moderne de er og til hvilke områder, de skal varme op.
Der findes nemlig varmepumper, der er specielt udviklet til vores kolde, nordiske klima, og desuden er der forskel på, om man skal opvarme en dårligt isoleret træhytte eller en større kontorbygning med store arealer.
Hvis du har fået funderet lidt over varmepumpens virke, anbefaler vi, at du tager fat i en fagmand og hører ad, hvor du eventuelt kan bruge en varmepumpe henne.